• logo
 • osnovna stranica
 • Općinski sud u Širokom Brijegu

  Idi na sadržaj
  BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
 • Rad suda
 • Upute građanima
 • Ovjere i prepisi

  Ovjere i prijepisi

  Ovjera isprava vrši se u uredu Sudske uprave

  U ovom sudu možete ovjeriti sljedeće isprave:  javne isprave (punomoći, izjave i sl.), diplome i svjedodžbe, isprave izdate u matičnim uredima (npr. Izvadak iz matične knjige rođenih, matične knjige vjenčanih, matične knjige umrlih i slično), potvrde (npr. Potvrda o slobodnom bračnom stanju, potvrda o nekažnjavanju izdana od policijske uprave, potvrda za putovanje maloljetnih lica u druge države, prijevodi sudskih tumača za strane jezike i sl.), punomoći i izjave.

  Prije dolaska u Sud potrebito je da ponesete: osobnu iskaznicu ili putnu ispravu, original isprave koju želite ovjeriti te se nakon dolaska u sud javite na info pult u pisarnici suda a zatim dokumenta predajte referentu pisarnice. Za svaku ovjeru plaća se sudska pristojba a koja se određuje po vrsti ovjere, a informaciju o visini pristojbe  dobit ćete od referenta pisarnice.
  Ukoliko ste punomoćnik, a punomoć je ovjerena van BiH, za države sa kojima BiH nema potpisan međunarodni sporazum, punomoć mora obvezno biti nadovjerena APOSTILLE pečatom.
  Uredno predati zahtjevi obradit će se istog dana.

  NADOVJERA ISPRAVA (za uporabu u inozemstvu - apostille pečatom)

  Svaka isprava izdana u općini Široki Brijeg i Posušje mora biti posebno (međunarodno) ovjerena kod ovog suda da bi vrijedila na području druge države. Nadovjera isprava za uporabu u inozemstvu vrši se u uredu Sudske uprave, ured br.13.
  Za sve druge isprave koje nisu izdate na području Općine Široki Brijeg i Posušje,  nadovjera se radi u sudu općine u kojoj je izdana (tj. u mjesno nadležnom sudu)
  Ukoliko će se isprave koristiti u zemljama koje su potpisnice Haške konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava od 5.10.1961.godine (u daljem tekstu: Haška konvencija) nadovjera se vrši Apostille pečatom.
  Ukoliko će se isprave korsitit u zemljama koje nisu potpisnice Haške konvencije nadovjera se vrši u sudu, te se dalja nadovjera vrši u Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH.
  Bosna i Hercegovina sa određenim zemljama kao što su Hrvatska, Srbija i Crna Gora ima potpisan ugovor o međusobnom priznanju javnih ispava, odnosno međudržavni sporazum o pravnoj pomoći u kaznenim i građanskim stvarima, te iz tih zemalja nije potrebna ovjera Apostille pečatom da bi isprava bila upotrebljena u BiH, a što važi i obratno.
  Od nadovjere Apostille pečatom izuzeti su: osobne iskaznice, vozačke dozvole, prometne dozvole i putovnice, kao i akreditacije. Izuzetno se, po zahtjevu stranke, može izvršiti nadovjera preslika ovih identifikacionih isprava.
  Za nadovjeru dokumenta uplaćuje se sudska pristojba.
  Spisak država potpisnica Haške konvencije možete pronaći na slijedećem linku: https://www.hcch.net/en/instruments/conventions/status-table/?cid=41

  Sve dodatne informacije možete dobiti izravno od referenta koji vrši ovjere ili putem telefona na br. 039/705-381.

  1508 PREGLEDA
  • 1 - 1 / 1
  • 1